Oké az ÖKO?

Oké az ÖKO?

Öko… egy ideje nagyon divatos szó, sokan sok esetben használják, de vajon mindenki tisztában van vele mit jelent? Valami köze van a természethez… vagy a természetességhez… vagy nincs benne mérgező anyag?!?! Nem egészen…

Az Öko címke kivívásához meg kell felelni bizonyos szabályoknak. Ha bútorszövetről van szó akkor az OEKO-TEX® Standard 100 alapján kiállított tanúsítvánnyal kell rendelkeznie. Ezt az OEKO-TEX® szervezet állítja ki. A társaságot 16 Európai és Japán kutató intézet hozta alapította. Jelenleg világi szinten több, mint 60 országban van olyan intézet, amely képviselő őket. Amelyik textil megkapja az OEKO-TEX® jelzést az megfelelt a szigorú biztonsági és minőségi előírásoknak. A vizsgálatok célja a független ártalmas anyagvizsgálatok végzése.

A jelzés által a fogyasztó biztos lehet abban, hogy a termék, egy teljesen biztonságos előállítási láncban jött létre. Immáron 16 éve egyedi azonosítóval látják el a bútorszöveteket, melynek segítségével a felhasználó nyomon követheti, ellenőrizheti, hogy a vásárolt termék valóban „zöld”. Megismerheti a gyártásának, tárolásának, kezelésének helyét.

A termékeknek minden esetben meg kell felelniük a nagyon szigorú laboratóriumi vizsgálatoknak. Az itt használt mérések, sok alkalommal segítettek a jogszabályi hátterek kialakításában a veszélyes anyagokkal kapcsolatban. Például ennek köszönhetjük a rákkeltő színezékek betiltását, a formaldehid határértékek előírását, vagy az allergizáló festékek kivonását. Nagyon fontos figyelnünk ezekre, mert sajnos egyre többen allergiások az ilyen anyagokra is.

Mindezeknek kívül arra is figyelnek, hogy az előállítás milyen hatással van a környezetünkre, valamint a készítés során velük kapcsolatba kerülő dolgozókra és a fogyasztók egészségére vagy éppen biztonságára is.

A cím elnyerése nem olyan egyszerű feladat, hiszen nem csak az alapanyagok terén kell fokozottan figyelni, de a gyártási folyamat során a környezetre gyakorolt hatására is. Tehát ez nem csupán egy egyszerű szabvány, ez hatással van a mi és gyermekeink életére is. Amennyiben ilyen terméket vásárolsz nem csak saját és családod egészségéért tettél, hanem a környezetért is.

Jelenleg egyre több gyártó fordít nagy gondot arra, hogy termékei elnyerjék az OEKO-TEX® címkét. Amelyek megfelelnek ennek a szabványnak azon bútorszövetek katalógusain feltüntetik, ha neked is fontos a jövőd és a környezeted akkor válassz OEKO-TEX® matricával ellátott termékeket!

Friss hírek, aktualitások és akciók

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időben értesüljön a legfrissebb hazai és nemzetközi hírekről, eseményekről, kivételes akciókról!