Elgondolkoztál azon valaha, hogy miből is készült a kanapéd?

Elgondolkoztál azon valaha, hogy miből is készült a kanapéd?

Több száz vegyi anyaggal élünk együtt, de sokszor ennek nem is vagyunk tudatában, vagy a témában való tájékozatlanságunk miatt, vagy azért, mert a vegyipar egyre gyorsabb fejlődése, és a gyártók tömeges eladás iránti éhsége miatt ezeket az anyagokat szinte lehetetlen fellelni és ezért sok esetben, nem lehet megelőzni az esetleges mellékhatásokat.

Egyre gyakoribban találkozhatunk olyan emberekkel, akik valami furcsa okból kifolyólag látszólag az egészségre teljesen ártalmatlan termékkel szemben mutatnak allergiás tüneteket. A vegyi anyagok válogatás nélküli használatának eredményeképpen, sok száz ember nem léphet kontaktusba műanyaggal, a ruha égési sérüléseket okoz nekik, vagy - amint arról a mai cikkünk is szól - el kell hagyniuk otthonukat a fotelek és kanapék szivacsával szembeni allergiájuk miatt.

AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN VÉGZETT TANULMÁNYOK

A 70-es évek óta végzett különböző tanulmányok kimutatták, hogy a fotelek habszivacsában található vegyi anyagokat kapcsolatba lehet hozni hormonális rendellenességekkel, neurológiai és reprodukciós sérülésekkel, sőt akár rákos megbetegedésekkel is. A habszivacsban található egyik ilyen káros anyag az úgynevezett PBDE (polibrómozott difenil-éter), mely tűzállóvá teszi a kanapékat, matracokat, foteleket és egyéb bútorokat. A probléma az, hogy ez az anyag könnyen leválik, így a molekulák a levegőbe kerülnek, ahonnan könnyen belélegezhetjük őket. A Duke University és a Green Science Policy Institute közzétett egy tudományos cikket, melyben az Egyesült Államokban 1984 és 2010 között vásárolt 101 kanapé habszivacsának összetételét vizsgálták, és megállapították, hogy a habszivacsok 85% -a TDCPP-t, egy nem ajánlott égésgátló vegyi anyagot tartalmaz. Ez a vártnál jóval nagyobb mennyiség, hiszen annak ellenére, hogy a TDCPP az Egyesült Államokban nem tiltott anyag, de Kaliforniában már 2011 óta szerepel a karcinogén minősítéssel ellátott vegyi anyagok listáján.

AZ EURÓPÁBAN ÉRTÉKESÍTETT KANAPÉK PROBLÉMÁI

Bár az öreg kontinensen ezen a területeken a jogszabályok szigorúbbak és nagyobb az ellenőrzés is, nálunk is vannak mérgező anyagokat tartalmazó kanapék. Elsőként megemlíthetjük egy madridi család esetét, akiknek, miután egy nagy bevásárlóközpontban vásároltak egy kanapét, a kórházba kellett menniük, mert kezükön furcsa allergiás tünetek jelente meg. Kiderült, hogy az allergiás reakciót a DMF (dimetil-fumarát) váltotta ki. Ezt az anyagot a kanapékban a nedvesség és a penészgombák elszaporodása ellen használták, de fogyasztási cikkekben történő használatát az Európai Unióban betiltották, mert allergiás reakciókat - viszketést, kiütéseket, égési sérüléseket vagy légzési problémákat – váltott ki. Franciaországban is volt néhány eset, mert az üzlethálózat európai szinten működik. Jelenleg is forgalmaznak olyan kanapékat, melyek nem felelnek meg a kanapék és fotelek habszivacsának kezelésére használt káros anyagokra vonatkozó összes jogszabálynak. 

Az ilyen vegyi anyagokkal az a probléma, hogy ha a levegőbe kerülnek, még akkor is ottmaradnak, ha már megszabadultunk a kanapétól. Ez az, ami igazán veszélyt jelent az egészségünkre. Az ilyen esetek sajnos sokkal gyakoribbak, mint gondolnánk, valódi globális problémával állunk szemben, amely az otthoni kanapé vásárláskor a fogyasztókat éberségre inti. A különböző országokból érkező panaszok a kormányok káros vegyi anyagokkal szembeni passzivitására hívják fel a figyelmünket, de nemcsak a kanapékhoz, fotelekhez, és székekhez felhasznált habszivacsok és kárpitok tekintetében, hanem a háztartási bútorok faanyagainak kezelése során és a lakkokban felhasznált mérgező anyagokkal szemben is. 

Londonban a bíróság több mint 20 millió font kártérítést szabott ki egy DMF károsult számára. És ez nem egy elszigetelt eset; egyre több károsultakról szóló hír kerül napvilágra. Az egyik fő probléma az, hogy a legtöbb kanapé, fotel, szék, vagy puff olyan országokból származnak, ahol sokkal enyhébbek a mérgező vegyi anyagok használatával kapcsolatos ellenőrzések és nagyon kevés, vagy nincs is erre vonatkozó jogszabály.

 
ÖSSZEGEZVE

Saját és gyermekeink egészsége szempontjából létfontosságú kérdés, hogy tájékozódjunk és 100%-ban meggyőződjünk arról, mi is áll egy szép és olcsó kanapé mögött, mert családunk jóléte a tét. A kiindulási pont lehet egy olyan megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező kanapé megvásárlása, mely garantálja, hogy a gyártási eljárás és használt termékek is minden káros anyagtól mentesek, de nem ez az egyetlen feltétel. Bármilyen kérdése merülne fel, kérdezze meg az eladótól, és ha szükséges, forduljon a gyártóhoz, mivel a kanapé vásárlás, amint láthattuk, sokkal fontosabb, mint amilyennek látszik.

Aquaclean kezeskedik arról, hogy a bútorszövetek gyártása és előkészítése során nem használ a jelen cikkben említésre került egyetlen anyagot sem, továbbá, hogy a fokozott garancia és termékbiztonság érdekében termékeik megfelelnek az egészségre ártalmas anyagok ellenőrzésére kidolgozott OEKOTEX 100 szabvány előírásainak.

 

Friss hírek, aktualitások és akciók

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időben értesüljön a legfrissebb hazai és nemzetközi hírekről, eseményekről, kivételes akciókról!