Kanapén csak ülni jó vagy aludni is?

Kanapén csak ülni jó vagy aludni is?

 Minden háztartás kedvenc bútora a kanapé. Itt telepszünk le esténként mikor hazaérünk a munkából, TV-zünk beszélgetünk, olvasunk, együtt vagyunk a családunkkal kikapcsolódunk. Személy szerint én néha ott is eszem vagy elbóbiskolok. Esténként pedig, ha ott szenderültem álomba, akkor nagyon nehézkesen kelek fel, hogy áttelepedjek a hálószobába, mert hát olyan jól bekuckóztam.

Felmerül a kérdés, vajon jó ötlet a kanapén szunyókálni, vagy inkább káros? Vegyük csak szemügyre ezt a kérdést!

 

 

Amikor elalszunk a nappalinkban TV nézés közben és később ébredünk, vagy ébresztenek fel bennünket, hogy folytassuk eme jó szokásunkat inkább a hálószobában utána sokszor nehezebben sikerül újra álomba merülnünk akármilyen kényelmes matracunk is van az ágyunkban. Ha ezt a folyamatot pedig estéről estére ismételjük, akkor az, bizony rossz hatással lehet pihenésünkre, az pedig hosszútávon a napközben teljesítményünkre is ki fog hatni.

Fontos kérdés, hogy milyen minőségű a kanapénk. Lehetséges, hogy jobb mint az ágyunk és sokkal kényelmesebben pihentetően alszunk rajta. A jó alvás egyik fontos eleme a testhelyzet. Ha a kanapénk nem elég nagy ahhoz, hogy kinyújtózzunk, vagy a karfák, támasztékok magasak, akkor sem a hátunk, sem a nyakunk nem tud pihenni, mert egy ellentartással dolgozik, tehát feszül. Az izmok pedig, ha nem tudnak elengedni az alvás időszakára az egy idő után fájdalommal jár, mely lehet izomfájdalom, de a nyak esetében komoly fejfását is okozhat hosszútávon, mert csigolyáink is elmozdulhatnak így egy bizonyos irányban az izmoknak kell majd ezt a rossz testhelyzetet korrigálni. Ezt későbbiekben masszőr, csontkovács segítségével lehet esetleg visszaállítani.

A matrac vagy a kanapé minősége mellett nagy szerepe van a párnáknak is. Az előbbi indokokból kifolyólag egy rosszul megválasztott párna, a kényelmes nagyon drága matracunkon való alvást is könnyen tönkreteheti. Hiába veszünk, kókusz, meg memóriahabos, meg ilyen-olyan rugókkal ellátott méregdrága ágybetéteket, ha a párna magasságára, minőségére nem fordítunk gondot. Természetesen a kettő együtt jár, tehát csak egy párna lecserélésétől sem lehet csodát várni, ha egy 25 éves matracon alszunk…

 

 

Az adott alvásra használt bútorunk szerkezete is meghatározó a pihenés szempontjából. A régi, rossz minőségű garnitúrák besüllyedhetnek, amely szintén kényszertartást eredményezhet a testünkben.

Mindezek fényében megállapíthatjuk azt, hogy a kanapén aludni nem feltétlenül rossz, abban az esetben ha jó minőségű garnitúránk van. Ne ezeken a tárgyakon spóroljunk az otthonunkban, mert tisztán látható, hogy egészségügyi következményei lehetnek, illetve a rossz nem pihentető alvás, koncentrációs zavarokat is okozhat, melynek munkánk, szociális kapcsolataink láthatják kárát. Fektess az egészségedbe, vásárolj minőségi bútorokat!

 

 

 

Friss hírek, aktualitások és akciók

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időben értesüljön a legfrissebb hazai és nemzetközi hírekről, eseményekről, kivételes akciókról!